بروز ناهنجاريها با هنجارشكنيهاي اجتماعي هر جامعهاي علتهايي خاص و در واقع به پيشزمينههاي موجود هر موقعيت جغرافيايي بستگي دارد .
نويسنده در اين كتاب چالشها و پيامدهاي مسئلة حاشيهنشيني و اسكان غيررسمي در ايران و به ويژه شهر تهران را بررسي كرده است. بدين ترتيب در گام نخست، تعريفي از مفاهيم حاشيهنشيني، اسكان غيررسمي، سكونتگاههاي بيضابطه، زاغهنشيني و سكونتگاههاي خودرو را بيان كرده است. سپس تيپشناسي سكونتگاههاي حاشيهاي را ترسيم و به دنبال آن، ديدگاهها و نظريههاي كلان دربارة حاشيهنشيني را شرح داده است. آنگاه ويژگيهاي حاشيهنشيني و اسكان غيررسمي از ابعاد مختلف اقتصادي، فرهنگي، حقوقي، اجتماعي، سياسي، امنيتي و فضايي ـ كالبدي بيان و چگونگي شكلگيري نقاط غيررسمي و روند گسترش آن در تهران را بررسي كرده است. در پايان كتاب نيز راهبردها و راهكارهايي به منظور بهبود وضعيت سكونتگاههاي حاشيهاي با تأكيد بر قشرهاي كم درآمد، مطرح كرده است.
بروز ناهنجاريها با هنجارشكنيهاي اجتماعي هر جامعهاي علتهايي خاص و در واقع به پيشزمينههاي موجود هر موقعيت جغرافيايي بستگي دارد . اما در يك نگاه كلي و از بالا ، اگر جوامع بشري را به شكل هرمي در نظر بگيريم ، در خواهيم يافت كه بخش كوچكي از نوك هرم به طرف قاعده را كشورهاي توسعهيافته و برخوردار از سيستم تكنوكراسي تشكيل ميدهند كه البته به لحاظ بروز ناهنجاريها ممكن است مشكلات خاص خود را داشته باشند . اما بقيه حجم اين هرم تا سطح يك قاعده گسترده و فراخ را كشورهاي توسعه نيافته يا عقبمانده و فقير و بعضاً داراي منابع سرشار پنهان متكي بر سيستمهاي سنتي اما فشرده شده در لعاب كاريزماتيك صنعت و تكنولوژي و هژموني نرمافزارهاي متداول تشكيل ميدهند كه نگاهي شيفته به غرب پيشرفته و تكنوكرات دارند، با موجي فزاينده و جهشي از جمعيت كه ناشي از توزيع نامتعادل آن در جهان و نگاهي سنتي و گاه عقيدتي– بومي به اين مسئله است . ميدانيم كه بر حسب آمارهاي موجود فراواني جمعيت در جهان سوم ( جنوب ) ، يا به بيان بهتر جهان عقبافتاده يا توسعهنيافته ، بسيار بيشتر از كشورهاي جهان اول ( شمال ) است . به نحوي كه از هر ٤ نفر در جهان ، ٣ نفر در كشورهاي توسعهنيافته زندگي ميكنند . برآوردهاي آماري نشان ميدهد كه ٨٠ درصد جمعيت جهان در كشورهاي توسعهنيافته جاي گرفتهاند .