كتاب «درس زندگي» گزيدهاي از قابوسنامه، تاليف امير عنصرالمعالي كيكاووس بن اسكندر بن قابوس بن وشمگير است كه توسط دكتر غلامحسين يوسفي، نويسنده و استاد برجستهي ادبيات فارسي تدوين شده است.
قابوسنامه كتابي است پندگونه در آيين زندگي كه در سال 475 قمري توسط امير عنصرالمعالي نگاشته شده، ولي دكتر عبدالمجيد بدوي بهدلايلي سال تاليف آن را ميان 457 – 462 هجري قمري مي داند.
اين كتاب مكرر به چاپ رسيده، از جمله در ايران هفت بار منتشر شده كه چاپ پنجم توسط استاد سعيد نفيسي به سال 1312 و چاپ ششم به اهتمام دكتر عبدالمجيد بدوي در تهران به سال 1335 است و همچنين در انگلستان جزو انتشارات اوقاف گيب بهاهتمام «روبن لوي» به سال 1951 منتشر شده و نيز چند بار در هند انتشار يافتهاست.
اما بهترين تصحيح قابوسنامه به كوشش غلامحسين يوسفي در سال 1345 منتشر شده است. نام قابوسنامه از نام مولف كه در تواريخ به نام قابوس دوم معروف است، گرفته شده است. وي اين كتاب را به نام فرزندش گيلانشاه در 44 فصل نوشته، به اين قصد كه اگر وي پس از او حكومت را حفظ كند يا به رتق و فتق كارهاي ديگر بپردازد، بداند چگونه وظايف خود را انجام دهد و همچنين به منظور تربيت فرزند، رسوم لشكركشي، مملكتداري، آداب اجتماعي و دانش و فنون متداول را مورد بحث قرار داده است. سبك نگارش كتاب، نثر مرسل يا همان نثر ساده و بيپيرايه معمول قرنهاي چهارم و پنجم هجري قمري به سبك بلعمي و بيهقي است.